top of page

NAUČTE SVOJE DÍTĚ JAK (NE)PŘECHÁZET PŘES ULICI

Odstartovali jste nový školní rok a přemýšlíte, jestli jste na něco nezapomněli? Možná ano :-)

Mluvili jste už se svým dítětem o jeho bezpečnosti na přechodech pro chodce?


Se začínajícím školním rokem se zvyšuje i riziko spojené s pohybem dětí v provozu. V porovnání s dospělými totiž nemají stejnou schopnost posoudit vzdálenosti, rychlost a původ hluku.

Děti nemají dostatečně vyvinuté periferní vidění, které je jakýmsi výstražným systémem, který nás upozorňuje na pohyb, barvy a světlo. Také nedokáží odhadnout rychlost blížícího se vozidla,“ upozorňuje instruktor Peter Krištín.

A dodává:V některých státech existuje výstražná čára, která je namalovaná na silnici před přechodem pro chodce. Pokud je auto ještě za touto čarou, je to znamení pro dítě, že stihne bezpečně přejít na druhou stranu. Tuto výraznou pomůcku nejen pro děti u nás ale nenajdeme.


I proto je nejlepší děti naučit chodit výhradně po chodníku a přecházet přes silnici jen v případě, že nejedou žádná auta.


Také je důležité, aby děti nejen dobře viděly, ale i BYLY VIDĚT.

V žádném případě by neměly přecházet přes cestu v místech, kde je hodně zaparkovaných aut nebo v zatáčkách.

Správné přecházení přes ulici si s dětmi zopakujte formou hry. Nebojte se při tom podrobit kritice dospěláky přecházející na červenou. :-)

Na závěr si vyměňte úlohy a poproste dítě, ať pomůže při přecházení přes silnici vám.

Základní body přecházení přes přechod:

(bez ohledu na to, zda je přechod řízený světelnou signalizací nebo ne)

1. U přechodu se vždy zastavte min. na vzdálenost jednoho kroku od obrubníku, i v případě, kdy je jasné, že je silnice prázdná.

2. Na každou stranu se rozhlédněte 2x a v případě, že se neblíží vozidlo, vstupte na vozovku (nezapomínejte na motocykly a kola).

3. Přes cestu přecházíme kolmo, vždy nejkratší cestou.

4. Jdeme svižným krokem, ale neběžíme. V průběhu přecházení se nezastavujeme, průběžně kontrolujeme, zda se situace nezměnila a něco nepřijíždí.

Nejmenší děti jsou nejzranitelnější. Kromě výše zmiňované prevence je třeba věnovat zvýšenou pozornost jejich oblečení.


Děti by měly být pestře oblečené, aby nesplývaly s okolím.

Je třeba myslet i na reflexní prvky, které je činí viditelnějšími.


Za snížené viditelnosti, kterou s sebou často přináší babí léto a podzim, sehrávají reflexní prvky velkou úlohu,“ upozorňuje Peter Krištín.

„Jednoznačně ale doporučuji kvalitní certifikované reflexní prvky. V obchodech často prodávají prvky, které se reflexně tváří, ale ve skutečnosti je to obyčejná šedá barva, která se třpytí, ale neodráží světlo.

Zamyslete se i nad umístěním prvků. Někdy se totiž stává, že se nacházejí na místě, které se při určitých pohybech zakryje a nejsou vidět.“

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

5 ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL JAK JEZDIT V MLZE

Slunečné počasí se suchými a bezpečnými cestami jsou na tento rok definitivně pryč. Čeká nás barevný podzim s romantickými mléčnými mlhami, které jsou však noční můrou většiny řidičů. Ty podzimní ve s

bottom of page