top of page

5 ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL JAK JEZDIT V MLZE

Slunečné počasí se suchými a bezpečnými cestami jsou na tento rok definitivně pryč. Čeká nás barevný podzim s romantickými mléčnými mlhami, které jsou však noční můrou většiny řidičů. Ty podzimní ve spojení s mokrou vozovkou, ledovkou nebo prvním sněhem jsou považované za nejnebezpečnější podmínky pro jízdu. Jak se s nimi vypořádat?

Pozor na rychlost

Jedním z nejdůležitějších pravidel je snížit rychlost jízdy. „Zní to možná neuvěřitelně, ale je dokázané, že lidé podvědomě v mlze zrychlují, čímž riziko nezvládnutí vozidla narůstá,“ upozorňuje instruktor školy bezpečné jízdy SuperDrive Peter Krištín. „Mlha totiž vytváří optickou iluzi, díky které máme pocit, že jedeme pomalu a začneme podvědomě být nervóznější a zrychlovat. V této chvíli je nejdůležitější pravidelná kontrola rychlosti auta na tachometru,“ dodává.

Svícení, základ bezpečné jízdy

Svícení patří mezi další body, na ktoré si je třeba dát pozor. Celoroční jízda se zapnutými světly je v Česku povinná, avšak nikdy není tak důležitá jako v mlhavém počasí. V prípadě podzimního počasí jde hlavně o to být viděný. Po dobu jízdy v mlze upřednostňujte používaní denních, potkávacích světel. Světlo dálkových světel se odráží od drobných kapek vody, které tvoří mlhu a tím vzniká vizuální clona, přes kterou dobře nevidíme. Výraznou pomocí jsou i mlhová světla. Ta však nezapomeňte po jízdě v mlze vypnout, ať za pěkného počasí neoslepujete ostatní řidiče.

Sledujte čáry

Sledování čar je další základní pomůckou, díky ktoré se můžete dostat bezpečně do cíle vaší jízdy. „Toto pravidlo platí výhradně v případě jízdy v mlze nebo za zhoršené viditelnosti. Umožní nám totiž nejen zůstat ve svém jízdním pruhu, ale i nekoukat podvědomě do světel aut přicházejících z protisměru,“ doplňuje Peter.

Odstup musí být

Většina z nás má radost, když před nimi za mlhy jede jiné vozidlo. Vydechneme si s tím, že všechno to soustředěné pozorování čar či nečekaných překážek na cestě udělá někdo za nás a nám stačí sledovat jen jeho zadní světla. Je to ale velký omyl. „Mnozí řidiči mají tendenci se za někoho „zavěsit“. Co ale když auto před vámi sejde z cesty, přeběhne mu přes cestu zvíře nebo narazí do stojícího vozidla před ním? „V prípadě mlhavého počasí se zvyšuje důležitost bezpečného odstupu aut. Řidiči by měli bezpodmínečně udržovat miniminální odstup 4 sekundy od vozidla jedoucího před nimi," varuje Peter.

Zastavujte bezpečně

Mnozí řidiči se při setkání s mlhou, hlavně pokud je velmi hustá, rozhodnou zastavit, což je podle instruktora velmi nebezpečné. „Pokud však již z jakéhokoli důvodu musíte zastavit, udělejte to na bezpečném místě, jakým je například parkoviště nebo odpočívadlo," uzavírá.


14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

NAUČTE SVOJE DÍTĚ JAK (NE)PŘECHÁZET PŘES ULICI

Odstartovali jste nový školní rok a přemýšlíte, jestli jste na něco nezapomněli? Možná ano :-) Mluvili jste už se svým dítětem o jeho bezpečnosti na přechodech pro chodce? Se začínajícím školním rokem

bottom of page